Säkerhetstips för apparater som använder sig av gasol Kontrollera märkningarna Gasolapparater som säljs i Sverige ska vara märkta med CE + fyra siffror. De ska också vara märkta med ”B/P” och ”30 mbar”. B/P står för butan/propan, de gaser som utgör gasol. 30 mbar anger gasolens tryck efter regulatorn. De flesta gasolapparater i Sverige och […]
I en svensk bostad får man bara förvara gasol för det egna behovet för hushållet. I normala fall innebär det en gasolbehållare för förbrukning och en som reserv, plus eventuella engångsbehållare och aerosolbehållare.
Gasol är ett svenskt handelsnamn för gasformigt bränsle som består av lätta kolväten, vanligen propan och butan. Gasol brinner utan att sota och släpper inte ut särskilt mycket svavel.
Naturgas är ett fossilt bränsle som bildats av organiskt material, såsom djur och växter, under mycket lång tid. På så vis påminner naturgas en hel del om olja, och det är vanligt att man hittar naturgas och olja på samma plats.
Flytande biogas är precis vad det låter som: biogas i flytande form. När biogasen omvandlas från gasform till vätskeform blir volymen ungefär 600 gånger mindre, vilket gör att man kan transportera och lagra biogasen på ett mycket mer effektivt vis. När man ska tanka en båt, lastbil eller annat fordon tar bränslet upp mycket mindre […]
Metanogener är mikroorganismer som producerar metan som biprodukt av sin metabolism i syrefria eller syrefattiga miljöer. Metan utgör huvuddelen av både biogas och naturgas (fossilgas), så vi har metanogenerna att tacka för att vi har tillgång till dessa energikällor.
Vätgas består av diatomära diatomära molekyler (H2). En vätgasmolekyl utgörs av två väteatomer som binds samman av en så kallad kovalent sigmabindning. Väte är det lättaste av alla grundämnen, och vätgas är mycket lättare än luft och stiger därför uppåt.
I denna guide har vi samlat information om hur man kan använda gasol på ett säkert vis.